نقشهٔ ذهنی چیست؟
نقشهٔ ذهنی (mind map) روشی اثرگذار برای یادداشتبرداری است که تونی بوزان در ۱۹۷۰ ابداعش کرده است. در مغز انسان، نیمکرهٔ چپ بر منطق تمرکز دارد و نیمکرهٔ راست بر هنر.
این دو ساحت در نقشهٔ ذهنی بههم میپیوندند: دادهها از کل به جزء با بهرهگیری از کلیدواژهها چیده میشوند و در شمایی منسجم، شاخهبهشاخه میگسترند و با خط و نماد و تصویر و رنگ آراسته میشوند تا یادگیری و یادسپاری و یادآوری آسان شود. اینگونه، بازده مغز نه دوچندان، بلکه صدچندان میشود. اصول کلی طراحی نقشهٔ ذهنی را ببینید:
نقشهٔ ذهنی همزمان کتاب
برای اولین بار در ایران، همزمان با انتشار کتاب، «نقشهٔ ذهنی» آن تقدیم خوانندگان میشود تا بتوانند گامبهگامِ خواندن مطالب، نگاهی به نقشهٔ ذهنی بیندازند و نظم منطقیِ گفتهها و نکتههای ریزودرشت را در نمایی یکپارچه درک کنند.
نقشهٔ ذهنی همزمان کتاب کمک میکند تا خوانندگان کل کتاب را در یک نما ببینند. این نقشهٔ ذهنی کتاب ایران از افق دریا است که همزمان با کتاب چاپ شد. این کتاب اولین کتابی بود که در ایران با نقشهٔ ذهنی همزمان چاپ میشد:
این خدمت ویژه را من، سیدحمید حیدریثانی، طراحی و اجرا کردهام. برای طراحی نقشهٔ ذهنی همزمان کتاب نیاز است طراح بر محتوا اشراف داشته باشد و ساختار کلی و کل به جزء مباحث را بفهمد. همچنین باید ذوق هنری داشته باشد و بتواند از نرمافزارهای گرافیکی بهصورت حرفهای استفاده کند. چند نمونهٔ دیگر از نقشههای ذهنی همزمان را ببینید:
شما هم میتوانید کتابتان را با نقشهٔ ذهنی منتشر کنید. برای ثبت سفارش و گرفتن مشورت تماس بگیرید: ۰۹۱۵۷۰۲۹۲۶۶
نقشهٔ ذهنی درسنامهٔ ویرایش
پس از طراحی چندین نقشه ذهنی برای کتابهای گوناگون، نویسندهٔ درسنامهٔ ویرایش و درستنویسی، محمدمهدی باقری، از من خواست نقشهٔ ذهنی این درسنامه را نیز آماده کنم. آنچه میبینید، نسخهٔ سوم نقشهٔ ذهنی درسنامهٔ ویرایش و درستنویسی است:
نقشهٔ بالا را در نرمافزار ایلوستریتور ساختهام. میتوانید این نقشه را از پیوند زیر دانلود کنید. خوشحال میشویم منتشرش کنید و امیدواریم همهٔ کتابها، هنگام انتشار اینچنین نقشهای را همراه داشته باشند:
یادآوری
راستی، خواندن و دیدن این نقشهٔ ذهنی بهمعنای فراگیری ویرایش نیست. آخر این نقشه ذهنی فقط نمایی کلی از مباحث این درسنامه به دست میدهد. برای همین شما را دعوت میکنیم در کارگاههای ویرایش و درستنویسی مؤسسهٔ «ویراستاران» حضور یابید:
سلام.
خسته نباشید.
سریاء یا همون همزۀ زمان قدیم، در برخی جاهای این نوشته بر روی «نقشۀ ذهنی» قرار گرفته و در برخی موارد نه.
همینطور «درسنامۀ». :))
درس پس میدهم. :))
سلام.
بسیار خوشحالم که اولین دیدگاه هم در این تارنما درج شد. برایم باعث افتخار است و بسیار انرژیبخش.
ممنون از تیزبینیتان. در ویرایش دومش، اصلاحش خواهم کرد.
سلام
خواهش میکنم.
امید دارم در این تارنما هم، از شما درس خوب دیدن و خوب نوشتن را بیاموزیم.